Kritika: Harry Potter és a Sötét Nagyúr, avagy. Mi is az a fanfiction?

Mivel ez az első írásom ebben az alkategóriában, így röviden elmagyaráznám, mit is jelent a fanfiction kifejezés.

A fanfiction (ff, fanfic) nem más, mint lényegében egy film, esetleg könyv rajongói folytatása, tehát magyarul továbbírás, ami bármilyen hosszú, vagy épp rövid lehet.
Ehhez persze szerzői engedély is kell, például azt hiszem Leiner Laura azt mondta, ő köszöni szépen, de nem szeretné, ha folytatnák a történeteit.
Ellenben a Harry Potter, vagy a Csillagok Háborúja egész nagy továbbírási mozgalmat tudhat a magáénak, de megemlíthetjük még a Gyűrűk Urát, esetleg az Alkonyaatot is.

Fontos még hozzátennem, hogy a fanficekből nem lehet profitálni, tehát nem adható el pénzért, mivel a jogok az eredeti mű szerzői tulajdonát képezik, ezt néha lehet is látni fanfictionök elején.

Mikor elolvastál egy fanficet, azt véleményezheted, sőt. Egyszer még láttam olyat is, hogy többen is lehetett írni egy sztorit, szóval jó ez.

Előnyök, hátrányok

Amikor csak tehetem, szeretem megemlíteni szinte mindennel kapcsolatban az előnyöket, és hátrányokat, ha több van belőlük, mivel úgy hiszem, nem árt tisztában lenni velük.

Ebben az esetben a továbbírás előnyei a következőek:
Bármit csinálhatsz a szereplőkkel – megölheted a régieket, behozhatsz újakat,
megvan az alap sztori, amivel ugyancsak bármit csinálhatsz. Például más írásokkal ötvözheted, teszem azt egy dimenzió, ahol a Gyűrűk Ura, és a Harry Potter világok karakterei találkoznak.

Hátrányok:

Röviden? A fentebb leírtak. És elmondjam, miért?
Azért, mert egy idő után zavarják az írót azok a tényezők, amik az elején még úgymond biztonságot adnak.
Nem jelentem ki, hogy jobb, ha te magad alkotsz a semmiből egy világot, és népesíted be emberekkel, aztán adsz célt nekik a cselekményekkel, mivel ez kezdőként baromi nehéz, de azt sem mondom, hogy a fanfic mindenek felett való.

Ez csak az én véleményem, hogy történetek továbbírása a kezdő írópalántáknak javasolt. Nem kell megfogadnod, ha esetleg mégis egy saját regényre adnád a fejed, amit aztán, ha ügyes vagy, megjelentethetsz, és el is adhatsz pénzért, sok sikert hozzá.
A fanfictionök is jók, de megvannak a hátrányai, amik egy idő után esetleg zavaróak lehetnek.

Én kilencéves koromban egy Harry Potter fanficcel kezdtem. Viszont e cikk írásakor húsz éves vagyok, és azon ügyeskedem, hogy befejezzem, aztán megjelentessem saját könyvsorozatom első kötetét, a hatalom mestereit, ugyanis már beleuntam a továbbírásokba.
Olvasni szeretem őket, mivel tanulni ugyanúgy lehet belőlük, akár egy másfajta könyvből, szóval senki ne gondolja, hogy a fanfiction az bármivel is rosszabb.

A világon szinte már teljesen elterjedt ez a dolog, ezért létrejöttek oldalak, ahol ilyen történeteket lehet írni.
Talán a legnagyobb külföldi oldal a fanfiction.net, ami helyet ad a továbbírásoknak.

De magyar oldal például a merengo.hu, ide akár saját regények is felkerülhetnek, ha nem akarod őket megjelentetni vagy a Továbbvilág, régi Lumos
Az utóbbit nagyjából egy-két éve már én üzemeltetem. Csakis kizárólag Harry Potter történetek kerülhetnek fel ide, de a sima TD Fiction oldalra bármilyen történetet feltölthet a vállalkozó kedvű író, akár verset is.

Most kérdezheted, hogy mi értelme, hogy már két olyan oldal is van, ahová bármilyen történetet fel lehet tölteni. Megmondom.
A Merengőn – bár jóval nagyobb olvasóközönséget érhetsz el, a helyesírási szabályzatot olyannyira komolyan veszik az oldalt üzemeltető adminisztrátorok a feltöltést követő ellenőrzés során, hogy az embernek még a kedve is elmegy attól, hogy publikáljon ott bármit is.

Ezzel szemben az én írói portálom, a TD Fiction nem a Merengő konkurenciája akar lenni – nem is tudna, de azért jött létre, hogy az emberek, ha például nem a Merire, és nem is a Wattpad oldalra szeretnék feltölteni a történetüket, akkor itt megtehessék.
Úgy gondolom, inkább legyen több lehetőség, mint kevesebb. Persze számos más oldal van még erre (Google a barátod), de véleményem szerint ezek a legjobbak.

Most, hogy szerintem jól kitárgyaltuk a fanfiction mibenlétét, jöjjön a kritika!

Harry Potter és a Sötét Nagyúr kritika

Ugye mondanom sem kell, hogy ez egy továbbírás, tehát nem Rowling írta, hanem egy Chaos nevű olyannyira ismeretlen író, hogy még az adatlapján sem osztotta meg az igazi nevét, ami végül is érthető.

Tulajdonképp egy alternatív hetedik kötetről van szó, amiben Dumbledore ugyancsak meghalt, Piton harry szerint a rossz oldalon áll, és nem mellesleg Harry épp a nagybátyjáéknál, Dursleyéknél van.
Azzal indít a sztori, hogy Harry az ágyán ül, és gyakorol. A Pitontól elszenvedett csúfos kudarc motiválja, ha emlékszünk még a hatodik év végén történtekre.
Ebben a könyvben egész erős, és jók is a karakterek. Nekem Lil, a sárkánylány, vagyis inkább már nő a kedvencem, aki bizony egy az író által teremtett saját szereplő.
Tény, hogy a hetedik könyv megjelenése előtt íródott a sztori, ha jól láttam és gondolom, ezért pl. a horcruxok terén van egy kis változtatás, de nekem akkor is nagyon tetszik.
Fordulatokban, és ötletekben gazdag, jó, hosszú regényről van szó. Vannak fanficek, amik rövidek, vagy be sincsenek fejezve – nem is egy, ezért l sem olvasom őket, mikor a szemembe tűnik egy.
De nyugi, ez teljesen meg van írva. Lehet, hogy lesz belőle folytatás, csak kérdés, hogy mikor.
Nem írom le, hogy mi történt ebben a könyvben, mivel akkor nem akarná elolvasni az, akinek a kicsit most sutára sikerült kritika felkeltette a kíváncsiságát.
Ennek ellenére belinkelem. Jó olvasást!

Harry Potter és a Sötét Nagyúr, Továbbvilág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük